Den store sportsbegivenhed, de Olympiske Lege, bliver afholdt hvert fjerde år. Men hvilket land har egentlig præsteret at få flest guldmedaljer med hjem? Og hvilken sportsmand har flest guldmedaljer hængende derhjemme?

Siden det moderne OL startede i 1896, er der holdt regnskab med, hvem der har vundet flest medaljer. Optællingen viser tydeligt, at det er USA som har vundet flest guldmedaljer. Landet har, hvis man tæller både sommer- og vinter-OL med, vundet hele 1008 guldmedaljer. Se hvem der topper den individuelle liste.

Verdens-top10.dk er tilbage med endnu en topliste og denne gang inspireret af sommerens lege i Rio. Alene til sommer-OL har USA taget omkring 2400 guld-, sølv- og bronze-medaljer med hjem i alt. Hvilke sportsudøvere har alene vundet flest guldmedaljer? Det har vi lavet en oversigt over herunder.

De 10 sportsmænd med flest guldmedaljer

 1. Michael Phelps
  Den amerikanske svømmer Michael Phelps har rigtig mange rekorder bag sig. En af de mest eftertragtede rekorder er, at han er den sportsudøver, der med sine 23 stk har vundet flest guldmedaljer ved OL nogensinde. Derudover har han også rekorden for at vinde flest medaljer ved ét OL, da han i Beijing i 2008 vandt hele otte guldmedaljer.
 2. Larisa Latynina
  Den sovjetiske gymnast Larisa Latynina har i alt vundet 18 medaljer ved OL, hvoraf ni af dem er i guld. Hun gjorde det i årene 1956 til 1964, og havde rekorden for flest vundne medaljer indtil Michael Phelps i 2012 slog denne rekord.
 3. Paavo Nurmi
  Paavo Nurmi var en finsk løber, som løb mellem- og langdistanceløb. Han nåede at vinde ni guldmedaljer ud af i alt tolv medaljer. Derudover satte han hele 29 indendørs verdensrekorder. Han var med til OL for første gang i 1920.
 4. Mark Spitz
  Mark Spitz var en amerikansk svømmer, som mellem 1968 og 1972 vandt ni guldmedaljer ud af i alt 11 medaljer. Han nåede desuden at sætte hele 22 verdensrekorder under sin kariere.  
 5. Carl Lewis
  Den amerikanske sprinter og længdespringer Carl Lewis har ligeledes vundet hele ni styks til OL. Udover de ni i guld har han vundet en enkelt i i sølv.
 6. Usain Bolt
  Usain Bolt er en jamaicansk sprinter, som har vundet otte guldmedaljer. Han er flere gange blevet kaldt for alle tiders største sprinter, og han har også udgivet en selvbiografi med den passende titel “Faster than lightning”.
 7. Ole Bjørndalen
  Den norske skiskytte Ole Einar Bjørndalen har i alt vundet hele 53 medaljer ved OL og VM. Heraf er otte af dem OL-guldmedaljer, og med fire i sølv og en i bronze, er han den mest vindende vinter-OL-deltager nogensinde.
 8. Bjørn Dæhlie
  Langrendsløberen Bjørn Dæhlie er ligeledes fra Norge, og han har også præsteret at vinde otte guldmedaljer. I slutningen af 90’erne satte et styrt desværre en stopper for hans karriere.
 9. Birgit Fischer
  Birgit Fischer er en tysk kajaroer, som deltog i OL fra 1980 og helt op til 2004. Hun præstede i disse år at vinde hele otte medaljer af guld.
 10. Jenny Thompson
  Den tidligere amerikanske svømmer Jenny Thompson deltog fra 1992 til 2004. Hun vandt i alt otte guldmedaljer.